اسدی سامانی، نادر. گزارش نهایی پروژه: بررسی و تعیین میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر در انواع ماهیان خلیج فارس و دریای عمان (مرکز تحقیقات و توسعه ماهیگیری خلیج فارس). 1362.


براساس اطلاعات و سوابق موجود و با توجه به پیشرفت و گسترش مراکز تحقیقاتی شیلاتی دنیا و انجام بررسیهای غذایی توسط آنها، این امر مسلم گردیده که میتوان از پروتئینهای حیوانی و نباتی و بالاخص آبزیان دریایی به نحو مطلوب در رژیم غذایی جوامع بشری استفاده نمود. در این مجموعه در زمینه بررسی آزمایشگاهی تعیین مقادیر کمی اجزاء متشکله ماهیان از روشهای ذیل استفاده به عمل آمده است.

اندازهگیری رطوبت با استفاده از اتو و برقی 2+ 103 درجه سانتیگراد. تعیین میزان پروتئین در ماده غذایی به روش ماکروکجلدال اندازهگیری میزان خاکستر ماده خام به روش کوره الکتریکی تعیین میزان چربی کل با استفاده از روش تقطیر با حلالهای فرار بر اساس نتایج حاصل از این بررسی روشن گردید که در بین انواع ماهیان (گروههای ششگانه) ماهیان مهاجر سطحی با حداقل میزان رطوبت و خاکستر و دارا بودن حداکثر مقادیر پروتئین و چربی، با تولید کالری بیشتر در مرحله اول از نظر ارزش غذایی قرار دارند. علاوه بر موارد فوق، به اختصار نیز به شرح در گزارش درج گردیده است.

میزان پروتئین و سایر ترکیبات به دست آمده از انواع ماهیان و بررسی کیفیت غذایی گوشتماهی به عنوان یک منبع پروتئینی و مقایسه آن با درصد این ترکیبات در سایر مواد پروتئینی حیوانی مثل (گوشت دامهای کشتاری، گوشت کنسرو و طیور) در تغذیه افراد بررسی و در زمینه ترکیب گوشت و ضایعات در ماهیان و مقایسه بین گروهی انواع ماهیان خلیج فارس. مروری کوتاه بر مولکولهای پروتئین و خصوصیات ویژه آنها در عضلاتماهی بادید که انواع ماهیان از نظر مواد غذایی به خصوص حائز کمال اهمیتاند.

چگونگی استفاده بهتر از مواد زائد (ضایعات اصله از بدن) به عنوان محصول فرعی شیلاتی در کشاورزی و صنعت و با توجه به گسترش سریع مراکز مرغداری و پرورش طیور و کارخانجات تهیه دام در سراسر ایران. بررسی در جهت تأمین ارزش غذایی و چگونگی بکارگیری گروههای مختلف ماهیان خلیج فارس.