حسین خضری، پریسا. گزارش نهایی پروژه: بررسی آلاینده های آلی (کل هیدروکربن های نفتیTPHS  و پلی کلروبای فنیلPCBS) در آب های استان بوشهر. مرکز تحقیقات شیلاتی خلیج فارس. 1374.


آب به اشکال مختلف آلوده می شود و این آلودگی، موجودات آبزی به ویژه ماهیان را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث تلفات زیاد می گردد. خلیج فارس به دلیل موقعیت استثنائی خود، گذرگاه تردد نفتکشهای سنگین است.

که خواه و ناخواه به طور مستقیم باعث ورود آلاینده های نفتی یا به وسیله تخلیه روغن های کارکرده در دریا و یا به وسیله تخلیه آب ناشی از شستشوی مخازن و یا نشت مواد نقتی از آنها، وارد آب می شوند.

گزارش حاضر تحقیقی است پیرامون میزان هیدروکربن های نفتی (TPHs) و پلی کلروبای فنیل های (PCBs) موجود در آبهای خلیج فارس در منطقه استان بوشهر که آنها در آب به واسطه عوامل فوق الذکر می باشد. انتخاب این دو ترکیب به دلیل نقش مهم آنها در آلودگی بوده است. نمونه برداری از آب در فصول مختلف، از پائیز 1373 تا تابستان 1374 در پنج ایستگاه انتخابی در خلیج فارس در منطقه آبهای بوشهر انجام گرفت. ایستگاه های نمونه برداری بر اساس تنوع زیستی و احتمال وجود آلودگی در منطقه انتخاب شدند.

نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که آبهای سطحی خلیج فارس در مورد مطالعه فاقد TPHs و یا PCBs می باشد که عدم وجود آنها ممکن است به دلایل ذیل باشد.

ترکیبات سنگین تر به اعماق پائین تر می روند و مقداری از ترکیبات باقیمانده در سطح توسط میکروارگانیسم مصرف می شوند. به دلیل جذب هیدروکربنهای کلر دار (PCBs) بر روی ذرات معدنی، این مواد به اعماق و بستر دریا فرو می روند. بنابراین بدیهی است که میزان این مواد در آبهای سطحی ایستگاه های نمونه برداری صفر باشد.