گزارش نهايي پروژه: اثرات متابي سولفيت سديم در حفظ كيفيت شيميايي و ميكروبي ميگوهاي فرآوري شده. مركز تحقيقات شيلاتي خليج فارس- بوشهر.1377 اثرات متابي سولفيت سديم در حفظ كيفيت شيميايي و ميكروبي ميگوهاي فرآوري شده. مركز تحقيقات شيلاتي خليج فارس- بوشهر.1377 شنبه 1 آبان 1400 (اجرا شده) (428) (0) (بهداشت و بیمارها) مهيمني، سيد نويد رضا. گزارش نهايي پروژه: اثرات متابي سولفيت سديم در حفظ كيفيت شيميايي و ميكروبي ميگوهاي فرآوري شده. مركز تحقيقات شيلاتي خليج فارس- بوشهر. 1377. متابي سولفيت سديم به عنوان يك ماده نگهدارنده در فرآوري ميگوي همراه با سر در كارخانجات عمل آوري مورد استفاده است. با توجه به اين موضوع و نيز نداشتن استانداردهاي داخلي، انجام چنين پروژهاي ضروري است. در بررسي انجام شده در اين تحقيق، تيمارهايي با مشخصات زير مورد مطالعه قرار گرفت: ميگوي بدون سر، ميگوي با سر همراه با آب glaz و ميگوي با سر همراه با تاثير غلظتهاي 1%، 1/5%، 1/25% و 1/75% متابي سولفيت به مدت يك دقيقه و در دماي 23 درجه سانتيگراد آزمايشهاي شيميايي، ميكروبي و اورگانولپتيك جهت تعيين كيفيت ميگو انجام شد. گفتني است كه اين مطالعهها به مدت 6 ماه و به صورت ماهانه انجام گرفت. با توجه به تستهاي آماري انجام شده، تفاوت معني داري بين تيمارهاي بدون متابي سولفيتها با تيمارهاي حاوي اين ماده مشاهده ميگردد. مقايسه بين استاندارد Codex و ميزان باقيمانده متابي سولفيت در نمونههاي واجد شرايط آن نشان داد كه غلظت مناسب اين ماده در حد 1/2%، 1% به مدت يك دقيقه است. استفاده از آب glaz براي بسته بندي ميگوي با سر ضروري است. اين نتيجه گيري بر اساس معني داري بين واجد آب glaz و نمونههاي بدون آن حاصل گرديده است. در طول مدت نگهداري ميزان PH,TVN لكه سياه و نيز ميزان تغيير رنگ افزايش يافته حال آنكه فاكتورهاي ميكروبي كاهش داشتند. آناليز واريانس انجام پذيرفته بر دادهها اين تغييرات معني دار را نشان داده است. نتيجه ديگري كه ارتباط معني داري بين غلظتهاي متابي سولفيت سديم مصرفي با فاكتورهاي PH,TVN لكه سفيد و تغيير رنگ وجود دارد كه با توجه به تعيين ضرايب همبستگي با روش Ttest حاصل شده به نحوي كه افزايش غلظت مصرفي اين ماده باعث كاهش در اين فاكتورها ميگردد. اين در صورتي است كه چنين رابطههايي بين فاكتورهاي ميكروبي و از دست دادن آب با غلظتهاي مصرفي اين ماده حاصل نگرديد.