حسين خضري، پريسا. گزارش نهايي پروژه: بررسي وضعيت مديريت تغذيه و كود دهي مزارع پرورش ميگو سايت حله بوشهر. مركز تحقيقات شيلاتي خليج فارس- بوشهر. 1380.


اهداف اين پروژه مقايسه وضعيت تغذيه و كود دهي در سه مزرعه مختلف و ارائه پيشنهادي ممكن در جهت بهبود مديريت استخرهاي پرورش ميگو است در پژوهش حاضر 15 استخر از سه مزرعه پرورشي منطقه رود حله استان بوشهر، در طول ماههاي ارديبهشت تا آذرماه 1379 مورد بررسي و مطالعه قرار گرفت. اهداف اصلي مورد نظر در اين طرح بررسي مديريتهاي تغذيه و كود دهي مزارع انتخاب و ارائه پيشنهادهاي ممكن در جهت بهبود مديريتهاي مذكور بوده است. با توجه به زمان ذخيره سازي و برداشت ميگو تراتر نمونه برداري از آب و رسوب به ترتيب هر ده روز و ماهانه يكبار بوده و علاوه بر اين رسوبات بستر استخرها در دو نوبت قبل از آبگيري و بعد از برداشت نيز نمونه گرفته شده است.

مطالعات انجام شده در خصوص اندازه گيري پارامترهاي فيزيكوشيميايي آب شامل اندازه گيري PH، شوري، اكسيژن محلول، شفافيت و دما (روزانه در دو نوبت صبح و بعد از ظهر)، كلروفيل a، زمان ميزان و نحوه كود دهي و غذادهي، تبادلات آبي و هوا دهي استخرها بوده است. در بررسيهاي انجام شده مشخص گرديده كه اعمال نادرست روشهاي آهك زني و كود دهي، عدم دسترسي به موقع به غذاي مخصوص مراحل مختلف رشد بچه ميگوها، مصرف غذاهايي كه ميزان تعدادي از اجزاء تشكيل دهنده آنها در محدوده ايدهآل نبوده، تعداد كم سينيهاي غذادهي، ذخيره غذا در تراكم با شرايط غير استاندارد، شوري و شفافيت بالا ميزان كم تبادلات آبي، بستر نامناسب كه باعث وارد آمدن استرس ناشي از حمل و نقل به لاروها ميگردد، (در اكثر قريب به اتفاق استخرها به ويژه استخرهاي مزارع 1 و 2) از عوامل مؤثر در كاهش توليد و بازماندگي بودهاند.

بطور كلي مقايسه مديريتهاي اعمال شده در سه مزرعه بيانگر اين مطلب است كه اعمال مديريت در مزرعه شماره 3 به مراتب بهتر از دو مزرعه ديگر بوده و از بين دو مزرعه باقيمانده مزرعه شماره 1 مديريت مناسبتري از مزرعه شماره 2 داشته است.