فقیه، غلامحسین. گزارش نهایی پروژه: بررسی امکان تکثیر و پرورش میگوی پنئوس مونودون مرکز تحقیقات و شیلاتی خلیخ فارس- بوشهر1371.


در تاریخ 23/1/70 تعداد میگو پنئوس مونودون از کشور بنگلادش به بوشهر حمل گردید. هدف از اجرای این طرح بررسی آداپتاسیون گومه فوق، امکان تکثیر و پرورش آن در شرایط آب و هوایی ایران بوده است. از این میگوها 2516 قطعه در اندازه های پس لارو، جدان و ملود بود که تعداد1086 قطعه زنده به مقصد رسیدند.

میگوها در آزمایشگاه تکثیر و پرورش مرکز تحقیقات بوشهر درون تانکهای فایبر گلاس با ظرفیت 700لیتر آب رها سازی شدند. این میگوها مدت 5 ماه در آزمایشگاه و درون تانکهای فوق نگهداری شدند و در مدت 4 ماه و نیم وزن آنها به 20 گرم که وزن تجارتی برداشت این گونه می باشد رسیدند. علت کمبود جا و امکانات میگوها به سالن بندرگاه درنزدیکی دریا مستقل شدند. دمای تانک مولدین با استفاده از تخاری حوضچه کنترل و نوسانات آن در طول سال بین 27 تا 30 درجه سانتیگراد تنظیم گزدید. تغذیه مولدین با کرمهای دریایی، غذای کنسانتره، گوشت ماهی مرکت و میگو سانتگراد تنظیم گردید. تغذیه مولودین با کرمهای دریایی، غذای کمسانتره، گوشت ماهی مرکب و میگو و مناسب حوضچه، آنها را از زشد خوبی برخودار نمود و میگوهای جوانی که جهت مولد سازی درون تانک مولد قرار داشتند تا وزن 56 گرم رشد کردند. برروی چهار قطعه از مولدین در دو مرحله با استفاده از روش تیغ زنی عملیات قطع پایه چشمی صورت گرفت که تخمدانها تا مرحله سه باروری پیش رفتند. سپس رشد آنها متوقف گردید و رنگ تخمدانها متمایل به سفید شدند. آب تانکهای میگوهای جوان و پس لارو به علت عدم امکانات گرم دارای نوسانات درجه حرارت نسبتاً زیادی می باشند که طی مدت بررسی این تغییرات بین 20 تا 31 درچه سانتیگراد بوده تغذیه در میگوها کم شده و این اکر در کاهش نرخ رشد آنها تاثیر گذار بوده است. در اجرای این پروژه نتایج و تجارت مفیدی بدست آمد از جمله عدم توانایی میگوی مونودن در مقابل نوسانات جوی در فصل زمستان مورد بررسی قرار گرفت و این گونه قادر به تحمل درجات پایین آب و هوایی نبودن و در تغذیه و رشد آن اثر مستقیم دارد.